Šta je bolje za kuvanje, gas ili indukcione ploče?

07/04/2022 18:25

Šta je bolje za kuvanje, gas ili indukcione ploče?

Da li se zalažete za efikasnost, čistoću i odziv indukcije, ili za kvalitet kuvanja koji pruža plin? Ili možda oboje? Hajde da vidimo šta profesionalni kuvari više vole.

„Ne znam nikoga ko je prešao na indukciju i želi da se vrati“, kaže novinar i TV prezenter u oblasti kulinarstva, Tim Hejvord. Prednosti odustajanja od kuvanja na gas, kaže on, su bezbrojne, ali prvo pitanje koje sebi treba postaviti, jeste kolika je pokrivenost potrebna: „I ja sam sam veći deo svog života imao velike šporete s pet gorionika. Nikada ih nisam koristio sve odjednom“, objašnjava Hejvord. Dakle, sada je otišao na nešto manje: Sage Control Freak, a radi se o jednom indukcionom gorioniku koji se nalazi na vrhu radne ploče i ima dve ugrađene sonde za merenje temperature tiganja i hrane u njemu. Njegova supruga je takođe insistirala na ugrađenoj indukcionoj ploči za kuvanje za jednu posudu, ali od toga nema mnogo koristi: „Ako bi mi dala dva Control Freaksa, bili bismo sasvim u redu.“

Kolumnistkinja Tomasina Majers takođe preferira indukciju – pa, u većini slučajeva. „Brzo je, efikasno i ne zagrevate se previše dok kuvate, jer ne baca toplotu na vas“, kaže ona. „Takođe troši manje energije, koja će sada svima biti potrebna. Po tom pitanju, Which? je sproveo test brzine ringle prošle godine, upoređujući vreme potrebno da se prokuva voda u velikoj posudi: gas je obavio zadatu radnju za 9,69 minuta, a indukcija za 4,81. Međutim, to nije jedini razlog za razmatranje indukcije. „Nema tačke paljenja, tako da ne morate da brinete o stvarima poput zapaljenja tiganja“, kaže Hejvord. Osim toga, lako se može kontrolisati: „Možete uključiti ili isključiti napajanje i očekivati odgovor u tiganju u roku od nekoliko sekundi.“

Loša strana je, naravno, to što ćete možda morati da investirate u novi set tiganja (oni moraju da imaju magnetna svojstva da bi sproveli električnu energiju). „Svaki tiganj na koji možete da zalepite magnet na dno (od livenog gvožđa) radiće na indukcionom šporetu. Međutim, ono što nije funkcionisalo tako dobro su Hejvordove „lepe i drevne“ francuske bakarne posude za palačinke, pa je sebi nabavio i jedan prenosni gasni gorionik.

Majers je u međuvremenu pomešala stvari s četiri indukciona gorionika i tri gasna. „Zaštitila sam svoje favorite, jer nisu svi u stanju da urade ono što želim, ali postoji nešto što volim kod kuvanja na vatri: pečenje patlidžana i paprika na roštilju, zagrevanje somuna, kao i za moj vok, koji mnogo koristim.“ Asimakis Haniotis, glavni kuvar u Pied a Terre u Ficroviji sa Michelin zvezdicom, slaže se: „Vatra je pravo kuvanje“, kaže on. „Tamo se dešava magija. Kod kuće imam veliki šporet na gas, ali ako želite efikasnije rešenje, idite na indukciju.“

To ne znači da morate u potpunosti da ukinete vatru. Ako imate malo prostora na otvorenom, uzmite roštilj za grilovanje tog letnjeg povrća i somuna. „Postoji mnoštvo zabavnih pećnica za hleb, koje možete da koristite“, kaže Majers. „U pogledu prostora, fleksibilnosti i cene gasa, mogućnost kuvanja na otvorenom je veoma dobrodošla alternativa.“

07/04/2022 18:25

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments