Ove stvari zapravo mogu da pogoršaju porođajni bol

10/01/2022 13:27

Ove stvari zapravo mogu da pogoršaju porođajni bol

Svi vrlo dobro znamo da porođaj boli. Koliko će on biti jak individualno je. Dok smo dosad mnogo puta čitali o tome kako možemo da ga ublažimo, ne znamo čime pogoršavamo porođajni bol.

Stvari koje pogoršavaju porođajni bol

1. Ležanje na leđima

Ne samo što ležanje na leđima može da uzrokuje bol u tom delu tela, usled težine, ovakav položaj utiče i na bol u materici. Umesto ležanja na leđima, izaberite da ležite sa strane ukoliko za tim ima potrebe prilikom samog porođaja.

2. Strah

Kada smo uplašeni, pod tenzijom smo, ne dišemo dovoljno duboko, napeti smo i jače osećamo bol. Pre porođaja se dobro informišite o samom činu rađanja deteta, kako biste otklonili sve sumnje. Dobra edukacija umanjiće vam strah od porođaja.

3. Okolina koja izaziva stres

Pored straha i stres može da pojača porođajnu bol. Stoga izbegavajte sve situacije koje izazivaju dodatnu tenziju, poput uplašenog partnera ili roditelja. U ovom trenutku samo ste Vi i Vaša beba bitni i imajte to na umu.

4. Indukcija

Ponekad, indukcija je neophodna po zdravlje i majke i deteta. Ali ta odluka je isključivo na doktoru. Indukcija sprečava bol, ali istraživanja su pokazala da žene koje su koristile ovaj metod, kasnije su osećale mnogo jači bol u postporođajnom periodu oporavka.

Da sumiramo: važno je dobro se informisati i edukovati pre samog porođaja. Bola će biti, a u kojoj meri, zavisi od brojnih faktora. Važno je ne plašiti se i imati podršku prijatelja, porodice i medicinskog osoblja.

10/01/2022 13:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments