Dolazak nove bebe i ljubomora: Kako pomoći starijem detetu da se prilagodi?

11/01/2022 14:29

Dolazak nove bebe i ljubomora: Kako pomoći starijem detetu da se prilagodi?

Ukoliko očekujete drugo dete, a kraj sebe imate mališana od samo nekoliko godina, sigurno ste primetili prve znake ljubomore. Evo kako da sa tim izađete na kraj.

Dolazak bebe u vaš život promena je kako za majku i oca, tako i za porodicu, prijatelje, ali i za starije dete. Neretko se dešava da starije dete pokaže ljubomoru, ali tome možete stati na put, uz malo truda i puno ljubavi.

  1. Pre nego što se beba rodi, možete očekivati da je vaše starije dete zabrinuto, jer stalno pričate o detetu koje ono ne može da vidi. Uz to, Vi kao majka, imate manje energije jer ste u drugom stanju i ne možete da radite neke stvari, kao što je igranje na podu, podizanje starijeg deteta i slično.
    Šta preduzeti? U organizciju sobe bebe uključite Vašeg starijeg mališana, Objasnite mu da će do promene doći, ali da to ne znači da ćete više voleti bebu. Pripremite dete na to da beba prvih meseci ne radi ništa osim što sisa, plače i spava, te nemojte davati lažna obećanja poput da će se stariji mališan odmah igrati s bebom.
  2. Nakon što se beba rodi, potrudite se da u što više aktivnosti uključite starije dete, kao što je kupanje bebe, presvlačenje, šetnja, a kasnije i hranjenje i igranje. Vremenom, starije dete će prestati mlađe da gleda kao konkurenciju i stvoriće vezu za ceo život sa svojim mlađim bratom ili sestrom,

Za ovo prilagođavanje biće vam potrebno mnogo truda i strpljenja. Ovako drastična promena niko ne podnosi lako, pogotovo ne mališan koji još uvek nema razvijenu svest o svetu oko sebe. Stoga imajte to na umu kada beba dođe na svet.

 

11/01/2022 14:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments