Mogu li posao i majčinstvo zajedno?

15/05/2018 14:11

Mogu li posao i majčinstvo zajedno?

Koliko puta su mame sebi postavile ovo pitanje: Mogu li posao i majčinstvo zajedno? Ako dobijem bebu, da li će me čekati posao? Hoću li uspeti da pronađem drugi, kada i kako? Hoću li uspeti da postignem da budem mama i da budem uspešna biznismenka, da budem mama i da izdržim smene od osam sati, sedam dana u nedelji, da budem mama i da po ceo dan kontaktiram sa potencijalnim klijentima, da budem mama i da mi svu energiju iscrpe saradnici i nepoznati ljudi? Nije lako, a to svaka žena koja je majka i žena koja razmišlja o potomstvu, razume.

Mnoge mlade mame morale su da napuste svoj posao kako bi se posvetile porodici i odgajanju novorođenčeta. Sve su češći slučajevi napuštanja posla, jer neko mora da ostane kod kuće i da čuva decu, a roditelji ne mogu da se oslone na pomoć svojih roditelja i prijatelja. Ponekad je i pronaći mesto u jaslicama ili vrtiću, stvarno nemoguća misija.

Postoji i određen broj žena koje navode da mogu postići sve, da budu majke, da vaspitavaju i odgajaju svoju decu,i da budu uspešne u onom što rade. Ali, svaka majka zna, da to baš i nije tako lako i da je istina malčice drugačija. Naime, svaka od tih superžena, ima neki vid pomoć. Vrlo je verovatno da su bake slobodne da pričuvaju decu ili je jednostvano tu dadlija.

Ne mogu svi da priušte dadilju, pa se roditelji često organizuju između sebe, sa prijateljima ili sa nekim od članova porodice.

A šta kaže statistika?

Britanska studija pokazala je da 67 posto majki veruje da bi odustalo od posla, ukoliko im pomoć pri čuvanju dece izostane. Čak tri četvrtine ispitanica odgovorilo je da bi im život bio itekako jednostavniji, kada bi imale više pomoći oko odgajanja dece, a jedna od 20 žena izjavila je da može da se osloni na druge da joj čuvaju decu, u dužem vremenskom periodu.

Dete se ne može ostaviti bilo kome na čuvanje, a majke su toga itakako svesne. To mora biti osoba od poverenja, koja je pritom slobodna, što predstavlja vrlo težak zadatak za mame.

Statistika je pokazala i da se svaka deseta žena oslanja na pomoć svekrve, dok je na poslu i obavlja određene obaveze. Jednoj trećini ispitanih žena bilo je lakše da ostanu u kući i da vode brigu o deci i domaćinstvu, nego da se vrate na posao, dok je 27 posto ispitanica, izjavilo kako je nemoguće postići sve ukoliko nisu izuzetno organizovane.

Studije su pokazale da žene najtežim delom roditeljstva smatraju pokušaj da budu dobre majke, kao i da u isto vreme budu posvećene poslu.

Čista kuća, dobra majka, uspešna žena – kombinacija koja zahteva previše truda, energije i naravno, pomoći sa strane. Ukoliko ne možete da postignete sve, najbolje je da odredite prioritete i da se ne stresirate.

15/05/2018 14:11

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments