Koje su alternative kazne i nagrade?

12/02/2018 15:14

Koje su alternative kazne i nagrade?

Već godinama od psihologa slušamo decu treba da vaspitavamo sasvim drugačije nego što su roditelji nas, te da kažnjavanje i batine nisu ispravan vaspitni metod.

Psiholozi kažu da metod nagrade i kažnjavanja kako bismo kontrolisali ponašanje, nije efektivan kod većine dece, već, naprotiv, može biti i kontraproduktivan.

Metode vaspitavanja deteta: Kazna i nagrada

Istražujući studije kako u porodicama, tako i u školi, priholog Alfi Kon smatra da kazna- nagrada metoda služi isključivo da bi se kontrolisalo ponašanje dece, zbog potreba odraslih. Uz to, ovaj psiholog smatra da tako smanjujemo razvijanje kreativnosti kod dece, a utičemo i na manjak samokontrole.

Šta je onda alternativa? Psiholozi savetuju da, kada dete uradi nešto pogrešno, ne treba da bude kažnjeno, već da roditelji rade na tome da ukažu detetu šta se desilo i da mu pomognu da shvati zašto je to bilo pogrešno.

Prema stručnjacima, ovaj metod je mnogo komplikovaniji i oduzima više vremena, ali krajnji cilj jeste odgajanje deteta koje će se voditi time da uradi nešto dobro, jer je to moralno i ispravno, a ne zato što će biti nagrađeno ili pak kažnjeno,

 

 

12/02/2018 15:14

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments