10 univerzalnih zdravstvenih saveta za trudnice

12/12/2017 14:15

10 univerzalnih zdravstvenih saveta za trudnice

Jedan od načina da se tokom cele trudnoće osećate lepo, jeste da vodite računa o sebi i svom zdravlju. Povećajte šanse za što zdraviju trudnoću uz ove savete.

Nacionalni centar za informacije o zdravlju žena dao je 10 univerzalnih saveta kako da kroz celu trudnoću umanjite neprijatne simptome, poput promene raspoloženja, a da u isto vreme vi i vaše dete, budete zdravi do samog porođaja.

1. Jedite pet do šet dobro izbalansiranih obroka u toku dana.

2. Samo i isključivo u dogovoru sa lekarom, konzumirajte prenatalne vitamine.

3. Pijte dosta tečnosti, ali izbegavajte kofein i veštačke sokove.

Pogledajte još: Saveti za trudnice – Trudnoća po nedeljama

4. Nemojte piti alkohol.

5. Cigarete su takođe zabranjene i izbegavajte da budete izloženi duvanskom dimu.

6. Vežbajte. Fizička aktivnost važna je za celokupno zdravlje, a u isto vreme uklanja stres. Postoji mnogo načina da budete aktivni, bilo da šetate svaki dan 20 minuta ili da se upišete na neki od mnogobrojnih kurseva vežbanja za trudnice.

7. Spavajte dovoljno, najmanje osam sati tokom noći. Ukoliko pak imate simptome umora, bez ustručavanja dremajte i tokom dana, ukoliko vam obaveze to dozvoljavaju.

8. Izaberite udobnu odeću i obuću i noge nekoliko puta dnevno podignite, kako bi sprečili umor i oticanje tabana, zglobova i nogu.

9. Prema Nacionalnoj administraciji za sigurnost u saobraćaju, gornji pojas u automobilu treba da ide preko ramena, a donji ispod stomaka. Iz tog razloga, nemojte izbegavati vezivanje prilikom vožnje kolima i izbegavajte da sedite blizu vazdušnih jastuka.

10. Lekove, pa čak i biljne suplemente, ne uzimajte bez prethodnog savetovanja sa izabranim lekarom.

12/12/2017 14:15

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments