Saveti kako ublažiti jutarnju mučninu

14/04/2023 10:56

Saveti kako ublažiti jutarnju mučninu

Prema istraživanjima oko 70% žena oseća mučninu u prvim mesecima trudnoće, a ukoliko spadate u ovaj procenat, poslušajte savete u nastavku.

Uz ovu statistiku ide i podatak da polovina trudnica pored mučnine, oseća i nagon za povraćanjem, pa to i čini, naročito u prva tri meseca trudnoće. Budući da ovo može da utiče na kvalitet života u velikoj meri, simptomi jutarnje mučnine mogu da se umanje nekim trikovima.

Kako umanjiti jutarnju mučninu?

  1. Idite na bolovanje. Ukoliko ste u mogućnosti, nemojte raditi, jer će vam biti i te kako naporno da odlazite na posao kada osećate mučninu. Uz to, stres, mirisi, gužva u prevozu… mogu samo da pogoršaju simptome mučnine.
  2. Mirišite sveže mirise, poput citrusa, lavande i mente. Mirisi utiču na smirenje i mogu da umanje nagon za povraćanjem.
  3. Hidrirajte se i sa sobom uvek nosite flašicu vode.
  4. Otkrijte koja vam hrana prija, a koja ne. Nekim trudnicama pomaže sveže voće, dok drugima pak povrće, meso ili hleb. Saznajte koje vam namirnice odgovaraju i ublažavaju mučninu.
  5. Pijte čaj od đumbira, koji ima sastojke koji umanjuju mučninu i nagon za povraćanjem.
  6. Skrenite misli kada osetite mučninu šetnjom, gledanjem serije ili čitanjem knjiga.
  7. Provetravajte redovno prostorije u kojima boravite i budite aktivnije.
  8. Kada osetite mučninu prilezite. Nemojte raditi teške fizičke poslove.
  9. Pokušajte da sisate limun ili pak kockice leda.
  10. Ukoliko mučnine postanu nesnosne, posavetujte se sa lekarom da možda počnete da pijete neke lekove. Ipak, medikamente ne uzimajte “na svoju ruku”!
14/04/2023 10:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments