Kako ublažiti simptome prehlade

04/05/2018 14:58

Kako ublažiti simptome prehlade

Kako tvrde stručnjaci, nežna masaža može uticati na ublažavanje simptoma prehlade kod beba. Fizički kontak sa majkom, novorođenčetu pruža osećaj sigurnost, a nežna masaža smirće bebu i pomoćiće joj da se oseća bolje. 

Preporučuje se masaža lica deteta, koja će ublažiti ili čak i otkloniti simptome prehlade. Ukoliko masaža detetu ne prija, nemojte insistirati.

Prehlađenu bebu masirajte tako što ćete je uhvatiti za glavu sa strane, tako da palčevima pritiskate slepoočnice. Masirajte ih lagano duž linije u nastavku obrva, tako što ćete praviti male krugove u smeru kazaljke na satu.

Masažu započnite u položaju gde su vam palčevi na detetovim ušima, pa lagano spuštajte ruke, uz blagi pritisak, prema bradi, obuhvatajući obraze. Isti pokret ponovite u suprotnom smeru, od brade. Preporučuje se ponavljanje od deset puta.

Blago pritisnite palčevima deo lica između nozdrvica i obraza. Palčeve povlačite od dole ka gore. Pređite preko jagodičnih kostiju, i spuštajte palčeve prema uglovima usana.

Nežno povucite obraze deteta ka gore, kao da se smeje, pa ih ponovo vratite do linije usana. Ovu masažu ponovite desetak puta, uz blag pritisak.

Stručnjaci napominju, da se masaža prekine u slučaju da detetu ne prija, jer jednostavno u tom slučaju masaža nema efekta.

04/05/2018 14:58

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments