Prirodni porođaj ili carski rez?

19/08/2021 12:47

Prirodni porođaj ili carski rez?

Često se postavlja pitanje: da li prirodni porođaj ili carski rez? Kao i mnoge druge stvari u životu, tako i u ovom slučaju postoje stavke -za i -protiv.

Naravno, ukoliko je sam način i dalje stvar izbora majke.

Kako deca dolaze na svet širom sveta?

Činjenica da, u nekim zemljama deca dolaze na svet putem carskog reza, postavlja pitanje zašto je to tako.

Naime, tokom 2014. godine, skoro svaka peta žena na svetu porodila se carskim rezom. Beba se u ovom slučaju vadi kroz matericu i abdomen. Ovakva procedura izvorno je služila u slučaju određenih komplikacija koje mogu nastati tokom vaginalnog porođaja, odnosno njihovog izbegavanja.

Pogledajte i: Neverovatne činjenice o carskom rezu koje treba da znate

Međutim, u nekim zemljama stopa porođaja carskim rezom veća je od stope od 10 odsto, koju Svetska zdravstvena organizacija povezuje sa prevencijom smrtonosti majke i beba.

Medicinski autoritet SZO, Ana Pilar Betran, navodi da ključnu ulogu u davanju prednosti ovoj proceduri imaju porodice i lekari, jer očekuju da postignu bezbedniji ishod i izbegnu duge ili bolne trudove.

Pogledajte i: Porođaj-Saveti, informacije, iskustva

Visoke stope, poput onih u Brazilu, mogu iskazati i želju da se sa većom predvidljivošću odredi vreme porođaja, dok niske stope mogu da ukazuju na oskudniji pristup zdravstvenoj zaštiti.

Međutim, od nedavno, mnogi lekari pa i same trudnice prispituju prednosti prirodnog puta, odnosno vaginalnog porođaja, te bi stopa porođaja carskim rezom mogla ubrzo da opadne i vrati se na izvornu svrhu.

19/08/2021 12:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments