Da li postoji rizik od prevremenog porođaja kod niskih žena?

15/05/2018 15:05

Da li postoji rizik od prevremenog porođaja kod niskih žena?

Da li ženina visina utiče na trudnoću i kako? Naime, nova studija pokazala je zanimljive rezultate. 

Istraživanje je pokazalo i ukazalo na povezanost majčine visine, težine porođaja i veličine bebe.

Kako visina utiče na porođaj?

Nova studija pokazala je da visina trudnice može uticati na prevremen porođaj.

Naime, sprovedeno je istraživanje koje je uključilo 3.500 žena i njihovih beba. Ono što je istraživanje otkrilo jeste da su niže majke imale kraće trudnoće i veći rizik za prevremeni porođaja, dok je težina novorođenčeta bila manja.

U mnogim nerazvijenim ali i razvijenim državama vodeći uzrok smrti novorođenčeta, upravo je rođenje pre 37. nedelje trudnoće.

Otkrića pokazuju da visina majke ima direktan uticaj na dužinu trajanja trudnoće. Kako tačno do toga dolazi i od čega zavisi, i dalje je nepoznata ali i tema daljeg istraživanja stručnjaka.

Istraživanje nije pokazalo da će svaka niska žena roditi pre vremena, već ukazuje na povezanost između nižeg rasta i prevremene trudnoće. Naime, prema statistici veći je broj niskih žena koje su iskusile prevremen prođaj.

Stručnjaci napominju da još uvek nisu poznati mehanizmi koji pokreću sam porođaj. Većina je mišljenja da je “odumiranje” posteljice pred termin glavni faktor koji pokreće porođaj, kao smanjenje hranljivih sastojaka koji stižu do bebe.

 

 

15/05/2018 15:05

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments