Počela vakcinacija zdravstvenih radnika protiv malih boginja

31/01/2018 14:20

Počela vakcinacija zdravstvenih radnika protiv malih boginja

Vakcinacija zdravstvenih radnika počela je u svim zdravstvenim ustanovama, naveo je Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar.

Po preporuci Svetske zdravstvene organizacije (SZO), koja prati šta se dešava u Srbiji, obezbeđene su dovoljne količine vakcina za zaštitu zdravstvenih radnika, čija je vakcinacija počela u zdravstvenim ustanovama, naveo je Lončar.

Lončar je, nakon obilaska Univerzitetske dečje klinike “Tiršova”, ponovio da se epidemija malih boginja nikada ne bi dogodila da su roditelji slušali zdravstvene radnike, i dodao da se ona ne može zaustaviti dok obuhvat vakcinacijom ne bude veći od 95 odsto.

On je naglasio da zbog epidemije malih boginja, koja nije trebalo da se desi, zdravstveni sistem ima vanredne troškove, a da je taj novac mogao da se usmeri na lečenje dece.

Takođe, ministar je podsetio na to da se zakon strogo primenjuje i da deca bez potvrde da su vakcinisana ne mogu u vrtić i u škole.

Prema njegovim rečima, u poslednjih nekoliko meseci povećan je broj vakcinisanih, a obuhvat vakcinacijom dostigao je 90 odsto.

 

31/01/2018 14:20

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments