Kako su opstajale porodice za vreme korone?

05/05/2020 10:47

Kako su opstajale porodice za vreme korone?

Danima smo u blago-opreznoj euforiji nakon vesti od strane stručnog zdravstvenog kadra da je virus u opadanju i da se smanjuje broj novoobolelih. U jednom momentu, pre ili kasnije, opasnost će potpuno proći, pa ćemo svi zajedno morati da zbrojimo i izmerimo posledice. 

Najnovija stvar na koju je čovek morao da se navikne je socijalna distanca i nju je možda najteže bilo održati u okviru porodice, a verujete da je bilo roditelja koji nisu svih 50 dana poljubili svoje dete. 

Bilo je tu različitih varijanti. 

Najčešće su roditelji radili, dok je decu neko morao da čuva, jer ni vrtići ni škole nisu bile otvorene. Iako je za vreme najveće krize u toku karantina jedan od roditelja, uglavnom majka, imala pravo da odsustvuje sa posla kako bi bila sa decom, u praksi takvog rešenja nije bilo svuda.

Druga varijanta, na izgled, bolja u odnosu na prvu, je da oba roditelja rade od kuće

U ovoj situaciji dan prolazi na sledeći način: organizacija u smislu ko prvi ustaje, sprema doručak i dete/decu, način na koji će dete biti animirano ukoliko postoje poslovne obaveze koje moraju da se urade pre podne, način na koji će se animirati dete/deca ukoliko bi trebalo održati onlajn sastanke ili onlajn konferencije, ukoliko bi trebalo završiti poslovne razgovore i slično.

U međuvremenu, trebalo bi se dogovoriti ko će da izvede dete napolje pre policijskog časa koje je radnim danima bilo od 18.00. Između svih tih obaveza, nikako ne smemo zaboraviti spremanje ručka, užine, a kasnije i večere.

Treća varijanta je da roditelji, inače, ne rade nigde, ili nemaju stalan posao, ili da su ostali bez posla, ili da su privatnici koji su privremeno ostali bez posla i jedno vreme bez primanja. U tom slučaju, vreme sa svojom porodicom je jedino što imaju, strah od ruba egzistencije, takođe, i mogućnost da pronađu privremeni posao od kuće, ukoliko imaju račuar i internet.

Četvrta varijanta može da bude kombinacija svih gore navedenih, s tim što je majka trudna, dakle porodica očekuje novog člana u vreme u kom se nikada ništa ne zna sa sigurnošću u trajanju od 24 časa, s tim da je roditeljstvo samo po sebi uvek drugačije i novo iskustvo.

Strah koji će tek da ispliva

Pisalo se više puta o anksioznosti, panici, nekvalitetnom snu, uvećanju broja korisnika sredstava za smirenje i ostalim oblicima preko kojih organizam reaguje na novonastalu situaciju koja je do tada svima nepoznata.

U slučaju da ste roditelj koji ne može sa sigurnošću da zna, pogotovo ako mora da ide na posao, da se sutra neće zaraziti i doneti isto to članovima svoje porodice, ubedite svoj razum i organizam da ćete živeti sa strahom. 

Pored toga, egzistencijalno pitanje ne napušta ni jednu porodicu, kako u našoj zemlji, tako i u regionu, pa ni u celom svetu.

O posledicama koje su ostale u odnosu među članovima porodice, najčešće među partnerima, verujemo da će se tek pisati nadugačko, a u tom kontekstu neće se izostaviti ni emocionalna istrošenost i onih najmlađih.

05/05/2020 10:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments