Zašto se još uvek čeka Zakon “o porodiljama”?

14/05/2019 13:56

Zašto se još uvek čeka Zakon “o porodiljama”?

Iako je ministar najavljivao, izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom još nisu u skupštinskoj proceduri, a ne zna se ni kada će se to desiti.

Uprkos najavama resornog ministra Zorana Đorđevića da će predlog Izmena i dopuna Zakona o finansijskoj podršci porodicama biti na dnevnom redu Skupštine Srbije u prvoj polovini ove godine, to se, izvesno je, neće dogoditi. Pitanje je i da li će poslanici o ovim izmenama uspeti da raspravljaju i na jesen.

Zakon o porodiljama

Tatjana Macura iz Inicijative “Mame su zakon” kaže da ne veruje da će se o ovom zakonu raspravljati pre jeseni, kao i da ne očekuje da se nešto konkretno dogodi pre decembra, kada počne rasprava o budžetu za 2020. godinu.

“Sudeći prema najavama resornih ministara, promene će biti kozmetičke, a ne suštinske i njima neće biti obuhvaćena najveća grupa žena koje su oštećene ovim zakonom. To su, pre svega, žene koje nemaju 18 meseci radnog staža u kontinuitetu i porodilje koje su radile ‘na crno’ ili su godinama volontirale u nekoj firmi”, kaže Tatjana Macura za “Politiku”.

Prema oceni Macure, predložene izmene zakona odnosiće se samo na žene sa visokim primanjima, koje su po novom obračunu dobijale tri umesto pet prosečnih plata i na poljoprivrednice od kojih zakonodavac zahteva da imaju osiguranje na 24 meseca, za razliku od odtalih porodilja, koje su za ostvarivanje naknade za porodiljsko odsustvo i odsustvo sa rada radi nege deteta moraju da imaju osiguranje 18 meseci.

Inicijativa “Mame su zakon“, koja je organizovala nekoliko protestnih skupova u Beogradu i drugim gradovima Srbije, traži izmenu onih tačaka zakona koji ugrožavaju porodilje koje su radile manje od 18 meseci u kontinuitetu, majke preduzetnice, majke koje imaju decu sa invaliditetom, decu koja su rođena kao treće i četvrto dete u porodici pre 1. jula, a imaju manje od deset godina i majke koje zarađuju više od tri republičke plate.

Predlog ovog udruženja je i da nijedna porodilja ne sme da prima nadoknadu manju od “minimalca” u Srbiji.

Izvor: mondo.rs

14/05/2019 13:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments