Fabrika uspavanki u dečijoj bolnici u Londonu

30/10/2020 15:35

Fabrika uspavanki u dečijoj bolnici u Londonu

Poput ostvarene bajke za one kojima su bajke najpotrebnije, kreirana je posebna instalacija koja je od dizajna do funkcije samo otelotvorenje mašte i nalazi se u gradu koji je satkan od takvih prizora i ideja – Londonu, kako ga deca znaju po domu čarolija Meri Popins, Petra Pana i Hari Potera.

Na izazov da stvori „nešto“ u neiskorišćenom prostoru između London’s Great Ormond Street Bolnice i susedne zgrade, Studio Weave je odgovorio kreirajući očaravajuću i bajkovitu „Fabriku Uspavanki“, čudotvornu skulpturu koja svira „tajnu“ muziku.

Ovaj tajni svet se ne može videti sa ulice, nego samo iz bolnice, a muzika se ne može čuti golim uhom, već samo na specifičnim tačkama i to kroz specijalne cevi za slušanje, ili na posebnoj radio frekvenciji. 

Instalacija je visoka 10 spratova i dugačka ukupno 32 metra. zamišljena je kao mešavina romantične vizije industrijskog dizajna u kombinaciji sa muzičkim instrumentima. Fabrika Uspavanki je namenjena prvenstveno bolesnoj deci koja borave u bolnici, a takođe i osoblju bolnice, pacijentima i posetiocima.

Instalacija čini pogled sa bolničkih prozora nestvarnim! Pre realizacije projekta kojim je popunjen prazan prostor, tužni pogled sa prozora dopirao je samo do cigala susedne zgrade i dodatno deprimirao decu. Sad imaju priliku da vide i čuju čudesan svet, verujući da su u stanovnici čarobne muzičke kutije. Veoma human i maštovit projekat možete se složiti.

Kompozitor Jessica Curry je komponovala i posebnu uspavanku za ovaj projekat koju deca mogu slušati preko posebne cevi pored kantine ili preko radio prijemnika. 

30/10/2020 15:35

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments