Koliko bebe ustvari znaju?

06/07/2022 12:28

Koliko bebe ustvari znaju?

Niz naučnih istraživanja doveo je do velikog broja podataka o dečijoj svesti odnosno o informacijama o tome koliko zapravo bebe znaju.

Kako je u poslednjih petnaest godina sve više istraživanja posvećeno razvoju beba rezultati su objavljeni u brojnim priručnicima i knjigama, a postoje čak i video zapisi koji su posvećeni nezi dece.

Evo šta kažu istraživanja:

Sindrom izneverenih očekivanja

Istraživanje koje je sproveo tim naučnika sa Univerziteta u Misuriju pokazalo je da bebe stare deset meseci počinju da prate misaone procese ljudi u svom okruženju, odnosno mogu da osete promene. Ukoliko beba primeti postupak ili odnos koji se razlikuje od uobičajenog, sa većom pažnjom će ga posmatrati i upijati.

Ne izrastu sve lepe bebe u lepu odraslu osobu

Bebe su preslatke i zamišljamo da će jednog dana biti prelepe i zgodne odrasle osobe, međutim istraživanja su pokazala drugačije. Istraživanje je obuhvatilo 250 studentata čije je zadatak bio da rangiraju fotografije beba i odraslih osoba bez saznanja ko je ko. Rezultati su pokazali da to što je neko bio lepa beba ne određuje lepotu u kasnijem, odraslom dobu.

Nesebična stvorenja

Stručnjaci ističu da deca od 15 meseci starosti imaju osećaj za pravdu. Naime, istraživanje koje je sproveo tim sa Univerziteta u Vašingtonu pokazalo je da su bebe nesebične. One bez problema dele svoju hranu i igračke sa drugima.

Bebe osećaju ritam

Istraživanja Birmingem univerziteta otkrila su zanimljive podatke – bebe razlikuju tužnu od vesele muzike! Ukoliko bebi pustite veselu melodiju ona će početi da maše rukama i tapše. mešutim ukoliko joj pustite tužnu i setnu melodiju, uozbiljiće se.

06/07/2022 12:28

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments