Prirodne lepote Fruške gore!

29/07/2020 09:02

Prirodne lepote Fruške gore!

Planina ušuškana u zagrljaju Dunava i vinogradima Srema, vrvi od života, a opet je ostala tako divlja, oaza čistog vazduha i netaknute prirode. Nadomak Novog Sada, sa preke obale Dunava nalazi se ovo zeleno brdo koje je nekad davno bilo ostrvo Panonskog mora.

Sa svojim vrhovima, odmaralištima, jezerima i manastirima ova lepotica je jedna od većih turističkih atrakcije Evrope i Srbije.

Pri obilasku morate posetiti banju Vrdnik, ušuškanu u obroncima šume, pčelarskih košnica, planinsko naselje sa mnogim termama i izvorima. U Vrdniku postoji i prelep manastir i manastirska česma- izvor. Takođe je i savremen centar sa dva luks hotela, od nedavno i desetak bazena od kojih je jedan javni, van hotelskih objekata u hladu četinara. Vrdnik ima sadržaj savremenog naselja sa picerijama, kafićima, privatnim i hotelskim smeštajem, prodavnicama, apotekama… kraj ovog mesta u samoj šumi su nikle i etno vrdničke kolibe pokraj kojih je i stara vrdnička kula iz rimskog doba ali i savremeni adrenalin park i žičara koja kulu spaja sa drugim vrhom fruške gore – Zmajevcem. Put do Zmajevca , koji se nalazi tačno iznad kamenoloma Majdan i mesta Rakovac sa sremske strane ušuškan je u duboke šume ove planine. Na Zmajevcu postoji prelepo odmaralište sa drvenim ljuljaškama i sadržajem za decu, nestvarnim vidikovcem i pogledom na Vrdničku kulu. 

Gornji put koji spaja Zmajevac, Čot i Venac- tri vrha na oko 500m nadmorske visine – od kojih je Čot najvišlji, naziva se i partizanski put ili grebenski i vodi sa jedne strane od Banstola, preko Venca, na Zmajevac pa potom odmaralište Letenka i Čot i dalje do granice sa Hrvatskom preko Sviloša i Divoša.

Kad ste već u ovom kraju, uđite u šumu i utabanim i obeleženim stazama, sa znakovima srca, prošetajte do brda Popovica, tamo možete doro osetiti hlad četinara u obližnjim retro kaficima i planinarskim klubovima, a možete od planinara dobiti i zanimljiva i korisna uputstva kako da stignete do prelepog ledinačkog jezera ili pećine beli Majdan ispod Zmajevca u Rakovcu. Na Popovici postoji i Perina pećina koja je malo opasna atrakcija jel se u nju ulazi poput u zečiju rupu i odaje su uske i ne osvetljene, dok je Beli Majdan raskošan od belog kamena i do njega vode stepenice.

Obavezno svratite i na Venac  i Letenku koje takođe krase odmarališta, kafići ali i izvori planinske vode. Na ovom putu biste svakako trebali posetiti jezero neverovatne lepote, kameno jezero Bešenovo. Do njega možete doći partizanskim putem od Čota, potom skoro do obale prići kolima. Jezero je produkt iskopavanja kamena te je u ogromnoj rupi i posebne je atrakcije. Voda je smaragdne boje i vrlo je topla u letnjem periodu. Okolo jezera je prelepi beli kamen.

Turu završite tako što ćete na obroncima uz put od meštana kupit zrelo voće i med – on zaista ima ukus ovog vazduha i miris bilja planine Fruške gore. U obilazak možete poneti i bicikli, staze su utabane i jako dobro obeležene, kako se ovde održava i veliki Fruškogorski maraton za pešake i bicikliste.

29/07/2020 09:02

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments