8 stvari koje bi pedijatri želeli da prestanete da radite

05/03/2018 11:04

8 stvari koje bi pedijatri želeli da prestanete da radite

Roditeljstvo ne dolazi sa uputstvom, a svako dete je drugačije. Ipak, postoje neki univerzalni saveti kojih svako treba da se pridržava.

Kada je u pitanju dobrostanje i zdravlje deteta, roditelji su spremni na sve. Na tom putu, ponekad, preteraju, a u nastavku saznajte u čemu to najčešće grešite.

Saveti pedijatara: Ovo prestanite da radite!

1. Internet dijagnoze

Kada se dete razboli, posavetujte se sa lekarom. Ne tražite odgovore iz sumnjivih izvora, a naročito ne posežite za pretragom na Internetu. Informacije u tekstovima su često nepotpune ili pogrešne.

2. Konstantni odlazak kod lekara

Nema potrebe da za svaku i najmanju boljku ili povredu idete kod lekara ili u Urgentni centar. Pozovite službu telefonom i posavetujte se tako i iz prve ruke ćete saznati šta dalje da činite.

3. Antibiotici

Prirodno je da želite da dete što pre ozdravi, ali nemojte da zahtevate antibiotike prilikom lečenja najobičnije preglade. Kašalj i kijavica ne zahtevaju ove lekove, na primer.

4. Slobodno vreme i mali ekrani

Ograničite gledanje crtanih filmova na televizoru, tabletu, telefonu ili kompjuteru. Ovo jeste najlakši način da dete bude mirno, ali ovakvo provođenje slobodnog vremena ima brojne negativne posledice po zdravlje deteta.

5. Prehlada i boravak napolju

Dete se neće prehladiti ako laganije obučeno iz kola prošeta do kuće. Viralne bolesti kakva je prehlada šire se uz pomoć bacila.

6. Ne preskačite redovne kontrole

Sistematski pregledi koje lekar prepiše i redovne kontrole obavezne su u svakom periodu razvoja deteta, kako bi se pratio psihofizički razvoj deteta.

7. Štapići za uši

Ne čistite detetu uši štapićima. Tako gurate ušni vosak unutra, te postoji veći rizik od upala. Umesto toga detetu očiste uši ćoškom pešira.

8. Temperatura

Visoka telesna temperatura jeste simptom nekog oboljenja, ali tek rođene bebe prirodno imaju višu telesnu temperaturu. Tek kada je ona praćenja curenjem iz nosa, kašljom ili bolom, vreme je da se posavetujete sa lekarom.

05/03/2018 11:04

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments