Da li je mlečac razlog zbog kog beba odbija da jede?

14/08/2018 14:59

Da li je mlečac razlog zbog kog beba odbija da jede?

Ukoliko beba odbija da jede, proverite da li ima bele naslage na jeziku.

Vrlo je moguće da je reč o pojavi gljivice kandide.

Pojava gljivice i njeno suzbijanje

Razvoj gljivice kandide, koja se nalazi svuda oko nas, može se suzbiti zahvaljujući dobrim bakterijama u organizmu. Međutim, ukoliko dođe do narušavanja bakterijske ravnoteže i do slabljenja imunosistema, doći će i do ozbiljnih posledica po organizam najmlađih.

Kandida se kod malih beba najčešće nastanjuje na sluzokoži usne duplje. One su podložne gljivičnoj infekciji jer njihov odbrambeni sistem nije formiran. Mogućnost da se unesu različiti mikroorganizmi, uključujući i gljivice je velika, kako bebe kojima rastu zubići konstantno nešto trpaju u usta.

U slučaju pojave kandide, na korenu jezika biće vidljive beličaste naslage, a kako bolest bude napredovala, cela usna duplja može postati bela.

Pogledajte i: Kako održavati higijenu usne duplje?

Problem se nalazi ispod naslaga, gde gljivice prodiru u sluzokožu, oštećuju je i dovode do osećaja bola. Tada bebe postaju nervozne i odbijaju obroke.

Obavezno u slučaju nervoze i odbijanja hrane, proverite usnu duplju vaše bebe.

Stručnjaci navode da je pregled dovoljan za dijagnozu, a ukoliko je situacija sumnjiva uzima se bris.

Beličasta sluzokoža, mlečac ili sor stvara probleme, ali se lako leči. Postoje različiti oralni gelovi i rastvori koji se koriste kao terapija. Terapiju sprovodite u saglasnosti s lekarom.

14/08/2018 14:59

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments