Prastari lek koji ubija i najotpornije infekcije

29/04/2020 10:23

Prastari lek koji ubija i najotpornije infekcije

Istaživači su intervjuisali stare iz jednog sela u Italiji, koji su im rekli da jednostavan čaj od ovog lišća se stavlja na kožu i leči infekcije bez sekundarnih efekata.

Lišće kestena se koristilo odavno u pripremi tradicionalnih lekova za lečenje infekcija kože i inspirisalo je nova interesantna istraživanja.

Kasandra Kave, doktor botanike na Univerzitetu Emori je rekla da ono što je veoma fascinantno je činjenica da, umesto da uništi stafilokoku, ovaj botanički ekstrakt funkcioniše tako što eliminiše kapacitet stafilokoke da kreira toksine koji izazivaju oštećenje tkiva.

Bakterije koje su otporne na antibiotike izazivaju godišnje najmanje dva miliona bolesti i 23.000 smrtnih slučajeva u SAD-u, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti.

Pošto ekstrakt lista kestena blokira virulentnost i patogenost stafilokoke bez otpornosti na antibiotike, ovo novo otkriće je obećavajuće u lečenju i prevenciji infekcija otpornih na antibiotike.

Kave je intervjuisala stotine osoba, posebno u Italiji, gde su joj lokalci rekli kako da napravi čaj od lišća kestena i da ga nanose na kožu, da bi lečili infekcije i upale kože.

Istraživači su identifikovali 94 fitohemijske supstance u lišću kestena i uočili su neverovatan kapacitet lečenja. 

Doza od 50 mikrograma je uništila otporne bakterije sa kože miševa iz laboratorije, zaustavljajući štetu na tkivima i crvenim krvnim zrncima.

Ekstrakt ostaje aktivan i podjednako snažan i nakon dve nedelje. 

Ono što je značajno jeste da ne šteti ni na koji način koži.

29/04/2020 10:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments