Kako bakterije utiču na raspoloženje kod dece?

15/05/2018 14:34

Kako bakterije utiču na raspoloženje kod dece?

Mala deca sklona su vikanju, lupanju i vrištanju, onda kada im nešto nije po volji i kada su nervozna. Ovakvo ponašanje kod dece nije nikakva novost. Svi veliki su nekada bili mali, i svi su prošli kroz te faze. Uglavnom se ovakve situacije posmatraju kao dečiji bezobrazluk ili neposlušnost. 

Postoje i slučajevi kada nisu u pitanju samo dečiji nestašluci. Naime, stručnjaci su otkrili novi uzrok nervoze kod dece, a u pitanju su bakterije.

Bakterije nisu uvek krivci za ovakvo ponašanje, ali kako stručnjaci navode, ne treba ništa prepuštati slučaju.

Istraživanje je pokazalo da raznolikost nekih bakterijskih vrsta može vrlo lako da utiče i na ponašanja deteta, a ovo se posebno manifestuje kod dečaka.

Na Univerzitetu u Ohaju sprovedeno je istraživanje i proučavanje stomačnih mikroba kod oko 70 mališana, starosti između 18 i 27 meseci. Istraživači su zamolili mame da prate ponašanje svoje dece, praćenjem upitnika koji beleži 18 različitih osobina. Potom su naučnici analizirali količinu i vrste bakterija u uzorcima dečje stolice.

Utvrđeno je da su deca sa najviše različitih tipova bakterija češće izložena pozitivnom raspoloženju, kao što je radoznalost i impulsivnost. Dokazi upućuju na vezu crvene bakterije sa hormonom stresa, a u pitanju je isti hormon koji je umešan i u hronične bolesti kao što su gojaznost i astma.

15/05/2018 14:34

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments