Koliko zagađen vazduh pogađa decu?

11/10/2022 13:01

Koliko zagađen vazduh pogađa decu?

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, od jakih infekcija disajnih puteva zbog zagađenog vazduha u zatvorenom prostoru, na godišnjem nivou, u svetu umre oko 600.000 dece mlađe od 15 godina.

Da li je zagađenje vazduha isto što i duvan?

Posledice udisanja zagađenog vazduha

Prema rečima generalnog direktora Svetske zdravstvene organizacije, Tedrosa Adhanoma Grebejesusa, zagađenje vazduha je poput duvana.

Naime, organizacija pri Ujedinjenim nacijama, saopštila je da 91 odsto stanovnika, udiše zagađen vazduh, usled čega na godišnjem nivou umre oko sedam miliona ljudi.

Statistika je pokazala da oko 93 odsto dece, koja su mlađa od 15 godina, udiše zagađen vazduh. Kao posledica toga, javlja se narušeno zdravlje, jer zagađen vazduh utiče na neurološki i razvoj kognitivnih sposobnosti. Mogu se javiti hronične bolesti i kardiovaskularni problemi.

Ovakva kriza iziskuje pažnju i povećanu svest o zaštiti i očuvanju okoline, međutim kritičnost problema se ozbiljno zanemaruje, a ono najviše pogađa decu.

Tokom 2016. godine, zagađenost vazduha kako u zatvorenom, tako i u otvorenom prostoru, izazvala je smrt 543.000 dece, uzrasta od 5 do 15 godina, koja su obolela od jakih infekcija disajnih puteva.

Kada je reč o trudnicama, postoji opasnost da izloženost zagađenom vazduhu utiče na porođaj pre termina ili na umanjenu telesnu težinu deteta. Stručnjaci ističu da deca dišu brže od ostalih, te na taj način apsorbuju više zagađenja.

Bebe i mala deca, posebno su osetljivija na zagađenje u zatvorenom prostoru.

Svetska zdravstvena organizacija ističe važnost prelaska na čistu i obnovljivu energiju.

11/10/2022 13:01

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments