Tehnika za izbacivanje sekreta iz pluća

16/09/2021 15:22

Tehnika za izbacivanje sekreta iz pluća

Postoji nekoliko vrsta terapija za respiratorne bolesti. Sve imaju isti cilj, a to je da obezbede prohodnost disajnih puteva i poboljšaju kvalitet života dece.

Jedna od tehnika je položajna ili posturalna drenaža. Ova tehnika se sprovodi uz vibraciju i perkusiju, odnosno lupkanje.

Metode čišćenja disajnih puteva često se koriste u kombinaciji s drugim terapijama. Uglavnom je reč o inhalaciji i antibioticima.

Posturalna drenaža

Posturalna drenaža se bazira na delovanju sile teže i različitih položaja tela kako bi se omogućilo da se sekret “preseli” iz pluća i u grlo, a praktikuje se na sledeći način.

Kako se izvodi?

Ako je dete starije, upotrebljava se jastuk, međutim ukoliko je reč o bebi, onda se drenaža obavlja dok je u krilu. Dete treba da se zadrži u svakom položaju deset minuta. Starija deca mogu koristiti i tehniku dubokog disanja.

Za gornji deo pluća – lupkanje od nazad

U ovom slučaju dete nagnite ka napred pod uglom od 30 stepeni. Bebu okrenite licem prema vašem i naslonite je na grudi. Sedite i nagnite se unazad. Starija beba može da sedi u krilu, i tom slučaju je nagnite preko ruke.

Dlan blago zakrivite, poput kašike, a zatim blago lupkajte dete između lopatica i ključne kosti, izbegavajući kičmu. Starije dete u krilo može da stavi jastuk, uspravno i da se blago presavije preko njega.

Za gornji deo pluća – lupkanje od napred

Nagnite dete na nazad pod uglom od 30 stepeni. Kada se namestite, oblikovanom šakom (kašika) lupkajte dete u predelu grudi između bradavice i ključne kosti.

Za donji deo pluća – bočni položaj

Ako je u pitanju beba, položite je bočno u krilo. Ako je reč o starijem detetu, ispod donje strane postavite jastuk kako bi gornji deo tela bio nagnut ka dole pod uglom od 30 stepeni. Lupkajte dete ispod pazuha i sa leve i sa desne strane.

Za donji deo pluća – lupkanje od nazad

Na kolena postavite bebu, tako da leži potrbuške i neka joj gornji deo tela bude malo nagnut ka gore. Lupkajte (šaku namestite u oblik kašike) bebu u predelu donjeg dela rebara i ispod pazuha i sa leve i sa desne strane. Starije dete neka legne na stomak, a tokom lupkanja, ispod stomaka postavite jastuke, tako da gornji deo tela naleže pod uglom od 30 stepeni.

Za donji deo pluća -lupkanje od napred

Bebu postavite da leži na leđima na vašim kolenima. Kolena blago ispružite kako bi beba bila nagnuta malo ka dole. Bebu lupkajte u predelu bradavica i odmah ispod njih. Starijem detetu postavite jastuk pod leđa, kako bi gornji deo tela bio nagnut ka dole.

Ako je reč o devojčici koja je u pubertetu i kojoj se razvijaju grudi, lupkanje se praktikuje ispod grudi i sa strane, odnosno ispod pazuha.

16/09/2021 15:22

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments