Kako prepoznati prve znake mucanja?

29/10/2018 14:21

Kako prepoznati prve znake mucanja?

Govorni poremećaj započinje čestim ponavljanjem glasova ili slogova, odnosno jednosložnih reči.

Uzrok mucanja nije poznat, međutim, stručnjaci ističu da su istraživanja pokazala da postoji genetska predispozicija, kao i da ne treba isključiti okruženje, koje može biti okidač. Uglavnom je reč o stresnoj situaciji u kojoj se dete našlo.

Prvi znaci

Stručnjaci objašnjavaju da se mogu pojaviti i sekundarna ponašanja poput tikova, odnosno preteranog treptanja ili nevoljnih pokreta glave.

Važno je znati da, kada je o govoru reč, postoji razlika među decom. Dok neka deca prvu reč izgovore sa devet meseci, drugima je potrebno dve godine.

Prema lestvici razvoja govora, prvi problem je nedovoljno razvijen govor.

Pažljivo slušajte dete već od prvih meseci. Naime, do osmog meseca, dete bi trebalo da reaguje na glasovni podsticaj, odnosno da izgovara pojedine slogove i prođe fazu gukanja.

U 21 mesecu, dete bi trebalo da govori bar osam reči sa značenjem, da oponaša zvuke iz okoline, da imenuje i da se polako služi jednostavnim rečenica – “daj, meni”, “mama, hajde”.

U periodu od druge do četvrte godine, dete bi trebalo da se obraća koristeći jasne i jednostavne rečenice, ali i da nadograđuje ono što izgovara. Tek od treće godine, deca pravilno izgovaraju glasove – p, b, t, d, k, g, m, n, j, f, v, h, l, a, e, i, o, u.

Glasovi -s, z, c, š, ž, č, ć, dž, đ, r, lj , nj – mogu se tolerisati do pete godine. Ukoliko ih dete do tad ne savlada, odnosno ne izgovori, potražite adekvatnu pomoć stručnjaka.

Ukoliko kod deteta primetite druga odstupanja u govoru, mucanje i brzopletost, intervenišite odmah.

Pogledajte i: Kako se izboriti sa mucanjem?

Koliko je mucanje često?

Ovaj govorni poremećaj pogađa oko 11 odsto četvorogodišnjaka. Prema rezultatima sprovedene studije Univerziteta Melburn, razvojno mucanje često nestane u kasnijem uzrastu i češće pogađa dečake.

Najčešće se pojavljuje između 2. i 5. godine života.

Stručnjaci objašnjavaju da mucanje ne ostavlja društvne niti emocionalne posledice vidljive kasnije tokom životu.

29/10/2018 14:21

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments