Štitna žlezda u trudnoći

12/04/2018 09:29

Štitna žlezda u trudnoći

Planirate trudnoću ili ste upravo saznali da ste trudni? Velike su šanse da će vas lekar posavetovati da uradite test i proverite rad štitne žlezde.

Problemi sa štitnom žlezdom u toku trudnoće su česta pojava. Ukoliko majka ima problem, vrlo lako ga može preneti na bebu. Ako se odstupa od terapije i rad žlezde se ne kontroliše redovno, može postati vrlo ozbiljno.

Štitna žlezda je organ smešten na prednjoj strani vrata ispod grkljana. Odgovorna je za pravilan rad metabolizma, te neposredno utiče i na menstrulni ciklus, holesterol i kilažu. Tireostimulišući hormon TRH, sintetiše se u hipofizi, žlezdi koja se nalazi u mozgu i reguliše proizvodnju hormona štitne žlezde. Pojačano lučenje tireoidnih hormona je hipertireoidizam, dok se smanjeno lučenje hormona naziva hipotireoidizam.

Rad štitne žlezde u trudnoći

U toku trudnoće dolazi do raznih promena, važnih hormonskih i fizioloških, koje mogu da utiču na rad štitne žlezde. Oboljenje štitne žlezde često je kod žena i tokom trudnoće. Razlog je povećan rizik nastanka tiroidnih antitela usled promenjenog imunološkog odgovora.

Na samom početku, kao i na kraju trudnoće moraju se uraditi testovi i odrediti antitela. Tiriodna antitela prolaze kroz posteljicu i mogu uticati na funkciju hormona štitne žlezde kod fetusa, zato je bitno ispitati postojanje rizika na vreme. Vrednost antitela odrediće se putem analize krvi. Prava i odgovarajuća terapija je od velike važnosti kako za majku tako i za bebu. Antitiroidni lekovi moraju pažljivo se doziraju uz stalne konsultacije sa lekarom.

12/04/2018 09:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments