Koje su najčešće greške u lečenju deteta?

03/08/2018 12:45

Koje su najčešće greške u lečenju deteta?

U većini zemalja sveta, pa i kod nas ne postoje lekovi namenjeni isključivo deci, pa se tako za njihovo lečenje korsite lekovi za odrasle, ali u manjim dozama.

Oboljenja se ne manifestuju jedanako kod dece i kod odraslih, te su neophodni medikamenti dizajnirani na osnovu patofiziološke osnove oboljenja kod dece. Stručnjaci navode da ćemo na adekvatno rešenje sačekati još koju godinu.

Količina lekova koju deca piju

Prema statistici najveći broj lekova koji se propisuje su antibiotici, i to deci s oboljenjima čiji su uzročnici virusne infekcije. Procena je da se kod nas propiše oko 1.500 recepata antibiotika na 1.000 dece, dok je na primer u skandinavskim zemljama manje od 400 recepata, iako su njihovi uslovi suroviji od naših. Očigledno je da je reč o drugim faktorima.

Bitni faktori

Najveću potrošnju antibiotika posle Srbije imaju Španija, Grčka i Italija. Ova statistika pokazuje da južnije zemlje koriste mnogo više antibiotika. Razlika u propisivanju lekova leži u socijalnim i kulturnim razlikama, zatim u raličitim regulatornim merama i smernicama za upotrebu medikamenta.

Upotreba lekova kod dece je od velike važnosti, pa tako farmakoterapijski protokoli predstavljaju najvažniju alatku prilikom izbora terapije.

Stručnjaci navode da na izbor leka ne sme uticati cena. Skuplja varijanta leka, nije nužno kvalitetnija. Naime, u praksi provereni lekovi, često su mnogo bolji od novih.

03/08/2018 12:45

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments