Koliko je zdravo koristiti vlažne maramice?

15/10/2022 14:08

Koliko je zdravo koristiti vlažne maramice?

Mnogi će reći da su vlažne maramice praktične i korisne. Naime, one su pronašle svoje mesto u svakoj torbi, koristimo ih za brisanje lica, ruku, nameštaja, podova i mnogih drugih stvari. 

Mlađim generacijama je verovatno teško da zamisle život bez njih.

Upotreba vlažnih maramica

Međutim, koliko god da su praktiče, vlažne maramice imaju i svoju “mračnu stranu”.

Stručnjaci tvrde, da maramice sadrže hemikalije koje nisu prijatne, a ni zdrave za kožu, jer mogu izazvati alergiju. Veći rizik od pojave alergije, javlja se u slučajevima česte i duže upotrebe, pogotovo ako je reč o osobi koja ima osetljivu kožu.

Alergije se mogu pojaviti zbog sastojka poznatog kao metilizotiazolinon. Ovaj sastojak se našao na crnoj listi Američkog društva za kontaktni dermatitis, dok je Evropska komisija zabranila njegovo korišćenje u svim proizvodima koji mogu da ostanu na koži.

Kako upotreba maramica utiče na kožu bebe?

Upotreba vlažnih maramica za brisanje bebine kože može biti prilično problematična. Kako je u pitanju praktičnost, većina majki koristi ove maramice.

Stručnjaci upozoravaju da je bebeća koža nezrela, porozna i da lako upija negativne sastojke iz vlažnih maramica. Preporučljivo je nežnu kožu obrisati pamučnim peškirom, koji je prethodno nakvašen toplom vodom. Zaprljani deo tela treba oprati toplom vodom.

Upotrebu vlažnih maramica mogu opravdati jedino situacije kada nema uslova za pranje, odnosno kada nema tople vode.

Vlažne maramice se sporo razgrađuju i zato ih ne bi trebalo bacati u wc šolju.

15/10/2022 14:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments