Prelazak na čvrstu hranu: Ove namirnice IZBEGAVAJTE!

04/03/2019 13:28

Prelazak na čvrstu hranu: Ove namirnice IZBEGAVAJTE!

Ukoliko je vreme da vaša beba polako pređe na čvrstu hranu, sigurno imate mnogo pitanja i nedoumica. Mi ćemo pokušati da vam razrešimo nekoliko njih.

Prelazak na čvrstu hranu jednako je uzbudljiv i za bebu i za roditelje. Međutim, važno je znati šta beba sme, a šta ne sme da konzumira dok polako prestaje da sisa. U nastavku saznajte koje namirnice nikako ne bi trebalo da dajete bebi u ovom periodu.

Prelazak na čvrstu hranu: Šta izbegavati?

Med

Većina pedijatara i doktora zabraniće vam da dajete med bebi dok ne napuni godinu dana. Razlog se krije u tome što med može da sadrži bakteriju Clostridium botulinum. Dok je ona bezopasna za odrasle osobe, kod beba može da izazove zatvor, gubitak apetita, letargiju pa čak i upalu pluća i dehidrataciju.

Kravlje mleko

Bebe ispod godinu dana ne bi trebalo da konzumiraju kravlje mleko, jer je majčino sasvim dovoljno. Mnogi lekari preporučiće jogurt, kozje mleko ili sir za bebe od osam meseci pa nadalje. Kada beba napuni godinu dana, možete slobodno da joj poslužite kravlje mleko.

Voćni sokovi

Kupovni voćni sokovi prepuni su šećera, ali i kalorija koje bebi ne trebaju. Stoga nemojte davati bebi nikakve sokove, već samo vodu i naravno majčino mleko.

Riba

Ma koliko bila zdrava, riba može da sadrži i visok procenat žive. Zato izbegavajte tinjevinu, lososa, škampe i sardinu.

Alergeni

Mnoga hrana može biti okidač za alergije, pa dok dete ne napuni godinu dana, nemojte mu davati jagode, paradajz, jaja, kikiriki i drugo orašasto voće, kao ni cistruse.

04/03/2019 13:28

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments