Roditelji, opustite se – vaške nisu bauk!

20/03/2020 11:47

Roditelji, opustite se – vaške nisu bauk!

Ukoliko vaše dete ne dobije vaške u jaslenom i predškolskom dobu, velika je verovatnoća da će ih ova neprijatna situacija zadesiti već u ranim razredima osnovne škole. Kako preduprediti problem i zašto ne bi trebalo paničiti?

Šampon je i dalje visoko produktivno sredstvo u rešavanju ovog problema. Važno je što pre reagovati, kako bi se njime uklonilo što više živih organizama. Bitno je da nakon pranja mehanički, češljanjem, uklonite gnjide sa vlasi – tako je postupak efektniji. Tretman šamponom se ponavlja narednih sedam dana.

Ukoliko dete ima vaške, trebalo bi da izostane iz škole. Preporučuje se tretman svih članova porodice istovremeno, a nakon tretiranja glave svih ukućana oprati posteljinu, ćebad, peškire, odeću koja se oblači preko glave, kao i sve kape i šešire, ukosnice, trakice za kosu.

Vaške se, pored neodržavanja higijene, mogu dobiti naslanjanjem glave uz glavu, što je čest način prenošenja kod školske i predškolske dece, ali i preko naslona u autobusima. Najčešće se javljaju na slepoočnicima, iza ušiju i na potiljku.

Ako je problem lako rešiv – zašto nam je neprijatno?

Bez obzira na to što svi znamo da vaške idu na pretežno čistu kosu, dete neretko trpi odbacivanja, zaziranja i čudne poglede od vršnjaka.

Važno je da roditelji svojoj deci objasne da nije sramota imati vaške i da se i njihov drugar/ica bore protiv njih. Što je više ovakvih priča, vaše dete će neopaženo rešiti problem i nastaviti svoju svakodnevicu sa vršnjacima.

Ostali preparati

Danas je lakše izboriti se sa ovim problemom jer, pored šampona i sprejeva, u apotekama možete pronaći i gumice za kosu protiv vaški koje su biljnog porekla. 

20/03/2020 11:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments