Začini jačaju kardiovaskularni sistem

10/06/2021 15:47

Začini jačaju kardiovaskularni sistem

Začini su neizbežni u kulinarstvu, jer hranu koju pripremamo obogaćuju. Jela su ukusnija i primamljivija. Međutim, nova istraživanja  Američkog društva za ishranu (ASN) pokazuju da oni doprinose zdravlju i boljem sveopštem stanju organizma. Povoljno utiču na krvni pritisak, holesterol, ali i pomažu kod upala.

Nutricionista iz bolnice Lenoks Hil u Njujorku, Kajla Kiršner, rekla je za portal Healthline da su istraživanja dokazala da je začinjena hrana “donela” zdravstvene benefite.  Prema prvoj studiji bilje i začini u obrocima doveli su do smanjenja krvnog pritiska kod osoba kojima preti srčana bolest. A druga je utvrdila vezu začina sa nižim nivoom holesterola i to kod ljudi koji imaju dijabetes tipa 2.

saznajte još i: Kako deluju začini i bilje na organizam?

Dodavanja bilja i začina u tipičnu američku ishranu pozitivno deluje na krvni pritisak, a koji glavni faktor rizika za srčane bolesti. To su dokazali istraživači sa  Penn State University i Texas Tech University. Studijom su bile obuhvaćene gojazne osobe i one koje imaju preispoziciju za nastanak srčanih bolesti, njih 71. Učesnici su jeli klasično američku shranu koja sadrži 50 odsto ugljenih hidrata, 17 odsto proteina i 33 odsto masti, kao i 11 odsto zasićenih masti.

Učesnici u studiji su svake četiri nedelje menjali način ishrane tako što su unosili različitu količinu začina. Otkriveno je da su učesnici imali najniži krvni pritisak 24 sata nakon jela obroka sa začinima. Ali, nisu uočili razlike u nivou holesterola i šećera u krvi. Inače, spitivanja su trajala oko tri meseca.

pročitajte još i: Sve blagodeti semena i korena samonikle biljke

Stručnjaci su se bavili i već objavljenim ranijim istraživanjima, a cilju pronalaska veze bilja i začina i holesterola. Te su pažljivo  analizirali  dostupne studije i objave u časopisima o đumbiru, cimetu, kurkumi, kurkuminu i kurkuminoidima. Analizom su obuhvaćene 28  kontrolisana ispitivanja, a prema kojima su ljudi sa dijabetesom tipa 2 konzumirali suplemente đumbira, cimeta, kurkume, kurkumina ili kurkuminoida. Prvi rezultati su pokazali da ovi začini mogu da pomognu ljudima obolelim od dijabetesa 2 i nezdravim visokim nivoom holesterola.

 

10/06/2021 15:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments