Koliko često treba menjati posteljinu?

13/08/2018 14:44

Koliko često treba menjati posteljinu?

Za zdravlje čitave porodice od velike je važnosti higijena doma, a posebnu pažnju treba obratiti na posteljinu. 

Koliko je važna redovna promena posteljine?

Doktorka za higijenu Lisa Akerli otkriva zašto je neophodno prati posteljinu jednom nedeljno.

Naime, tokom sna iz tela isparavaju telesne tečnosti u vidu znoja, a dolazi i do perutanja kože. Upravo iz tog razloga ujutru je moguće otkriti tragove pljuvačke, genitalnih i fekalnih tečnosti. Sama pomisao na tako nešto nam se čini odbojnom. Međutim, kako Akerlijeva navodi postoji i bitnija stavka.

Ako se posteljina ne pere redovno, sva ta materija može doći u kontakt sa sitnim ranicama na telu. Sled okolnosti je predvidiv. To znači da vrlo lako može doći i do infekcije.

Još jedna od posledica neredovnog pranja može biti dublje prodiranje izlučevina u jastuk ili u dušek. Na taj način dolazi do dodatnog privlačenja grinja i brojnih drugih mikoorganizama. Njihove izlučevine mogu dovesti do pojave alergije ili do nastanka astme.

Statistika je pokazala da 80 odsto osoba koje pate od alergija imaju uproblem upravo zbog bakterija, grinja i njihovog izmeta, koji se taloži u jastučnicama i jastucima, koje se ne peru redovno. Preporučuje se pranje posteljine jednom nedeljno, a pranje jastuka na svaka tri meseca u veš mašini.

13/08/2018 14:44

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments