Zašto su jagode dobre u trudnoći?
Povezane objave
Pravilna ishrana tokom trudnoće je od izuzetne važnosti, jer dete od majke dobija sve važne nutritive. Jedna od “super” namirnica upravo je jagoda. Koji su to benefiti ove voćke, otkrijte u nastavku teksta.
Konzumacija jagoda u toku trudnoće je bitna zbog bogatstva voćnih kiselina, posebno folne kiseline kojom je jagoda izuzetno bogata. Jagode sadrže i veliku količinu vitamina C, antioksidanse beta-karoten i vitamin E.
Zašto su jagode toliko zdrave?
Pored potrebnih vitamina, koji su važni za pravilan razvoj bebinog mozga, jagode su bogate i biljnim vlaknima koja su hranljiva, te se ova namirnica preporučuje i tokom perioda dojenja.
Antioksidansi, koje ova voćka sadrži, smanjuju krvni pritisak i štite srce. Kako sadrže i mnoštvo esencijalnih vitamina i minerala, odlične su za smanjenje upala, podsticaj zdravlja kod kostiju, poboljšanje pamćenja, a predstavljaju i savršenu namirnicu u borbi protiv viška kilograma, jer imaju nisku kalorijsku vrednost.
Pogledajte i: Preporučen dnevni unos minerala i vitamina tokom trudnoće
Jagode je najbolje konzumirati sveže
Birajte one jagode koje ne pokazuju znak buđi i operite ih pod mlazom hladne vode. Peteljke se skidaju nakon pranja, kako jagode ne bi izgubile važne nutritivne vrednosti, količinu soka i kako ne bi promenile ukus.
Vodite računa pri čuvanju i odlaganju jagoda. Naime, jagode na sobnoj temepraturi mogu ostati samo nekoliko sati, u protivnom doći će do gubljenja antocijanina, antioksidansa koji jagodi daje krasnu crvenu boju.
Jagode, dobro oprane, očišćene i zatvorene u plastičnoj kutiju, mogu ostati u zamrzivaču i do 6 meseci. Trudnicama se preporučuju sveže jagode u odgovarajućoj količini. U slučaju alergijske reakcije, najbolje je posavetovati se sa lekarom.
Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*