Kako prepoznati srećnu bebu?

29/03/2021 12:57

Kako prepoznati srećnu bebu?

Bebe znaju kako roditelje da učine veselim, tvrde naučnici sa kalifornijskog Univerziteta u San Dijegu. Istraživači tvrde da se bebe svesno smeju majkama, jer očekuju da im one uzvrate istim gestom.

U istraživanju, koje su sproveli ovi naučnici, učestvovale su bebe između četiri i 17 nedelja starosti i njihove majke, a ispitivali su kakve reakcije nastanu kad se majka i dete istovremeno osmehnu kao kakva kada se nijedno ne nasmeje.

Bebe su se majkama osmehivale, čim im ih one pogledaju u oči i nasmeše se, međutim, ako bi se majke već nasmejane okrenule prema bebi, dogodilo bi se suprotno: bebe im nisu uzvratile osmeh.

Naučnici tvrde zato da su bebe spontane, tačnije da reaguju osmehom samo kad je on spontan i isključivo usmeren i namenjen njima. Nauka još kaže i da se deca smeju do 400 puta na dan, a odrasli do svega 17!

pročitajte još i koji su to 7 najčešćih razloga zbog kojih beba odbija čvrstu hranu

S druge stane, beba se neće nasmejati, ako u istinu nije srećna. A kako bi se utvrdilo koja je beba zaista vesela postoje nekoliko znakova.

Bebu smiruju vaši dodiri

Ukoliko se beba umiri kada je dodirnete to znači da ste uspeli da se povežete sa njom. Iako, bebe u prvih par meseci mnogo plaču, još u stomaku su navikle na glas roditelja, a što im je privlačilo pažnju, te će se isto desiti i nakon rođenja. Kombinacija ušuškavanja, nošenja i maženja uz priču bi svakako trebalo da umiriti vašu bebu.

Pune pelene

Često menjate pelene, a bebac napreduje je znak da se ona srećna i zdrava. Upravo to dokazuje da beba dovoljno jede. Za sve majke koje se doje, a pitaju se da li im beba dovoljno dobija hrane, dokaz su mokre pelene. Ovo je jedan od znakova, a u konsultacijama sa pedijatrom u savetovalištu će se dobiti potpunija informacija. Važno je znati, kažu pedijatri, da nema potrebe biti opsednut količinom obroka, jer bebe ne jedu isto svakog dana, pa ni pri svakom obroku.

Upoznavanje

Po povratku iz porodilišta i u narednih nekoliko nedelja bebin život se sastoji od sisanja na dva sata i spavanja (do 16 sati), međutim retko se dešava da je san u celo višesatni.

Kasnije beba počinje da se razvija i umesto samog plakanja između podoja, beba se umiri i dok je budna. Kako kažu stručnjaci, to znači da beba počinje da prati sve oko sebe i procesuira nove informacije. Posle prvog meseca bebe počinju da bivaju sve mirnije, kako bi što više naučile.

Srećnija beba je i društvenija. Prvi kontakt očima počinje sa oko mesec dana, prvi osmeh sa oko dva, dok gugutanje oko trećeg meseca života. Glasni osmeh beba počinje da proizvodi oko četvrtog meseca. Ovako poslagane reakcije govore da je beba svesnija okruženja oko sebe i počinje se učiti “bontonu”. Tačnije počinje da se socijalizuje sa ukućanima.

Snaga

I jednako važan signal koji ukazuje da je beba srećna, jeste da postaje snažnija. Ima beba koje samostalno glavicu mogu držati već posle prvog meseca života. No, do trećeg meseca to sve bolje rade što govori da naprežu svoje male mišiće vrata. Kako bi pomogli bebicama, postavite ih na trbuh povremeno, kako bi počele da se odižu ručicama i glavicom na gore, te vežbe će im kasnije omogućiti sedenje, okretanje, a kasnije i puzanje.

 

29/03/2021 12:57

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments