5 stvari koje treba da znate o dojenju

10/04/2018, 10:16

5 stvari koje treba da znate o dojenju

Za svaku majku dojenje predstavlja pravo iskustvo, za neke je lepo, dok je za druge možda mučno. Iskustvo dojenja kao i porođaja je doživljaj koji se različito manifestuje kod žena. Saznajte zašto je dojenje toliko bitno i zdravo, kako za bebu tako i za majku.

Majčino mleko je zdravo

Pritisak oko dojenje ne sme da postoji. Ukoliko se žena odluči da doji, njena beba biće u manjem riziku da pokupi prehladu, sinuse ili infekciju ušiju. Takođe, manja je mogućnost da će patiti od alergija i dijareje.

Pogledajte još: Kako dojenje učiniti lakšim?

Dojenje je zdravo i po majku

Dojenje pomaže u prevenciji protiv raka dojke i raka jajnika. Takođe, pojačava vezu između majke i deteta. Fokusirani ste na svoju bebu, a ona to oseti. Dojenje oslobađa hormon prolaktin zbog kog se ne može razaznati boja očiju kod beba, kao i oksitocin, koji sagoreva kalorije sa zadnjice.

Dojenje je teško na početku

Ukoliko imate problem i teško vam je da se priviknete na celu situaciju oko dojenja, možda vam ne deluje prirodno, a pritom vas i boli, najbolje je da potražite stručnu pomoć i savet.

Pogledajte još: Do kog perioda treba dojiti bebu?

Dojenje predstavlja uštedu

Kada ne dojite, kupujete neophodnu hranu za bebe, koja košta i to dosta. Jedna od prednosti dojenja je i ušteda kućnog budžeta, kako god to zvučalo.

Unosite vitamine

Majke koje doje, moraju unositi potrebnu količinu vitamina i dosta tečnosti, kako u toku trudnoće, tako i nakon. Ishrana mora biti zdrava, a telo relaksirano i odmorno. Za svaku dodatnu upotrebu lekova i vitamina, obavezno je savetovanje sa lekarom. Alkoholno piće, ukoliko se unosi umereno, nije štetno. Obratite pažnju na raspored dojenja, jer je alkoholu potrebno bar dva sata da napusti sistem.

Povezane objave

10/04/2018, 10:16

Komentari:

Vaša email adresa neće biti objavljena.
Sva polja su obavezna*