Blagotvorna dejstva maslina
Povezane objave
Masline su čudotvorne za zdravlje organizma! Predstavljaju važan izvor fitonutrijenata, antioksidanata i imaju anti upalno dejstvo. Najvažnija su dva prosta fenola, plus oleuropein, erithradiol, oleanolska i elenoinska kiselina.
Sveže masline su jako gorke, zahvaljujući sadržaju oleuropeina, koji je izvanredan kao terapeutsko sredstvo, ali neprijatnog ukusa.
Da bi se odstranio ovaj ukus, masline se mariniraju u slanoj vodi ili se stave u so na nekoliko nedelja, omekšavaju se u ulju, izlažu se svežem vazduhu itd. U zavisnosti od stadijuma zrelosti, masline su bogate vlaknima, mineralima (kalijum, kalcijum, gvožđe, fosfor, bakar, mangan, magnezijum) i vitaminima (A, B1, B2, C, E).
Flavanoidi uključuju apigenin, luteolin i cijanidin. U zelenim maslinama ima 15% ulja, dok je u zrelim 58%, imajući nutritivnu vrednost jednaku kao meso. Stalno ažužirane studije su pokazale da masline imaju lekovita, antioksidativna svojstva, dobre su za digestiju, snižavaju temperaturu, imaju nutritivna svojstva, antiupalna i umirujuća.
U unutrašnjem lečenju, efikasno su pomoćno sredstvo kod bolesti jetre, rahitisa, bolesti krvnih sudova, anemije, laringitisa, parodontoze, rana i dermatoloških oboljenja.
Masline obiluju monozasićenim masnim kiselinama, vrsti masti koja je u vezi sa snižavanjem lošeg holesterola i koja sadrži, u isto vreme dobar holesterol. Snažna antioksidativna dejstva polifenola iz maslina mogu sniziti upale, ključni faktor za razvoj srčanih oboljenja.
Budući da stimuliše proizvodnju azotnog oksida, monozasićene masti iz maslina pomažu u poboljšanju vaskularne funkcije, kroz optimizaciju protoka krvi i snižavanje pritiska. Ovo je blagotvorno i na duge staze, pošto bolja cirkulacija revitalizuje organizam i smanjuje rizik od hroničnih bolesti.
Masline su dobre za zdravlje mozga, imaju antiupalno dejstvo, dobre su kao prevencija raka i pomažu kod menopauze.
Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*