Šta treba unositi u organizam ako želite zdrave kosti?
Povezane objave
Onda kada nam nedostaju neki nutrijenti, kosti postaju krhke i postoji rizik da se lakše slome.
Čitav niz namirnica može povećati otpornost kostiju i smanjiti rizik od osteoporoze. Od namirnica koje doprinose jačanju kostiju, tu su: sojino mleko, tofu sir, sardine, som, orasi, bademi, mango, avocado, smokve, itd.
Ovo su nutrijenti koje je bitno unositi ako želite jake kosti:
Kalcijum – Ovo je najbitniji element za kosti, konkretno esencijalan je u borbi protiv osteoporoze i za njenu prevenciju. Neophodna doza kalcijuma je odprilike 1.000-1.300mg kalcijuma dnevno i po pravilu se unosi kroz namirnice. Najviše se preporučuju jogurt, mleko sa niskim procentom masnoća, tofu, soja, beli pasulj, kupus, brokoli I bademi.
Vitamin D – Ovaj vitamin je takođe bitan nutrijent za zdravlje kostiju. Bez ovog vitamina ne dolazi do akumulacije kalcijuma u organizmu. Namirnice bogate vitaminom D su som, haringa, skuša, sardine, mleko, jogurt, pečurke, itd. Deficit vitamina D sprečava mineralizaciju kostiju, što vodi ka osteomalaciji, rahitisu, deformaciji kostiju i osteoporozi.
Vitamin C – Namirnice bogate vitaminom C omogućavaju telu da proizvodi kolagen, protein koji je važan za izdržljivost kostiju. Ovaj vitamin se nalazi u jagodama, narandžama, limunu, kupusu, paradajzu i karfiolu.
Proteini – U velikim količinama proteini mogu štetiti organizmu, ali njihov nedostatak može imati negativne efekte na zdravlje kostiju. Nejviše se preporučuju sledeći izvori proteina: ćuretina, piletina, govedina, morski plodovi, belanca, mlečni proizvodi sa malim procentom masti i kikiriki puter.
Kalijum – Ishrana bogata kalijumom pomaže da se uspori proces smanjenja koštane mase, fenomen koji se prirodno javlja usled starenja. Kalijuma ima u dinjama, kajsijama, bananama, šljivama, suvom grožđu, avocadu, zelenoj salati, šargarepi, paradajzu i pasulju.
Magnezijum – On ima značajnu ulogu u prevenciji i lečenju osteoporoze. Njega ima u semenkama bundeve, braon pirinču, spanaću, artičokama, slatkom krompiru, pasulju, susamu i lanu.
Soja – Soja je dobra za prevenciju preloma kostiju.
Fluor – Ovaj mineral je veoma važan za razvoj skeleta. Izvori fluora su voda, čaj, žitarice, raženi hleb, žumance, crni luk, beli luk, spanać i paradajz.
Mlečni proizvodi – Mlečni proizvodi su jako bitni za jačanje kostiju. Zbog toga je bitno da se konzumiraju svakodnevno.
Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*