Folna kiselina i trudnoća: Zašto je ona važna?
Povezane objave
Folna kiselina veoma je važna u borbi protiv malokrvnosti, pa se preporučuje konzumiranje i u trudnoći, kako bi se beba pravilno razvila.
Svim ženama koje planiraju trudnoću, lekari preporučuju da tri meseca pre planiranog začeća i tokom trudnoće svaki dan uzimaju po 400 mikrograma folne kiseline, pošto ona ima zaštitnu ulogu za normalni razvoj bebine neuralne cevi (kičme). Doza od 400 mikrograma folne kiseline dnevno, smanjuje rizik oštećenja ploda za 60-70 odsto.
Namirnice bogate folnom kiselinom
Najviše folne kiseline se krije u zelenom lisnatom povrću, naročito u tamnozelenim listovima spanaća, kelja, brokolija i blitve.
Tačnije rečeno, što su listovi povrća zeleniji, to više folne kiseline (folata) sadrže. Ostale (nezelene) namirnice bogate folatima su: špargla, pasulj, grašak, sočivo, mekinje, pomorandže, pšenica, orasi i džigerica.
Određene vrste hleba i žitarica, kao što su žitne pahuljice, na primer, obogaćeni su folatima tokom pripreme, što je uvek istaknuto na deklaraciji.
Izvor: mamaibeba.com
Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*